Какви заболявания могат да провокират сърбеж по тялото?

Всеки сърбеж е тревожен симптом за повечето хора. Често го свързват с някакво кожно заболяване, въпреки че причините може да са съвсем различни, понякога въобще не са свързани с кожни инфекции.

Кои храни повишават тестостерона?

Това опровергава и мнението, че ако има сърбеж, вероятно става дума за нещо заразно. Понякога сърбежът е толкова интензивен, че не само предизвиква дискомфорт, но понижава качеството на живот на пациентите.

Някои специалисти смятат, че сърбежът се понася дори по-трудно от болката, тъй като дразни прекалено много. Затова те съветват да не пренебрегвате проблема, ако симптомите не преминат бързо или интензивността на сърбежа се увеличава.

Ето няколко болести, които предизвикват оплакването:

1. Контактен дерматит. Развива се стремително още след първия контакт с причинителите, затова понякога на човек му е трудно да си спомни какво именно е станало причина за раздразване на кожата. Съпровожда се със сърбеж, обрив и зачервяване. Но заболяването преминава толкова бързо, колкото и се появява. Лекува се консервативно.

2. Алергия. За разлика от контактния дерматит алергията може да се развие след няколко контакта с алергена или с напълно познат алергичен агент. Обикновено минава време, докато такъв сърбеж изчезне.

3. Жълтеница. При това състояние кръвта и тъканите съдържат много билирубин, който циркулира, вместо да се преобразува в черния дроб. Билирубинът е токсичен и дразни нервните окончания, предизвиквайки сърбеж по цялото тяло.    

4. Хелминти. Глистната инвазия е честа причина за сърбежа. При това сърбежът може да бъде както локален, така и по цялото тяло заради токсиновите обвивки на паразитите.

Упражнението “Вакуум” топи мазнините по корема

5. Невроза. Все по-често се среща сърбеж, без каквато и да е органична причина само на нервна основа. Психика, която се намира в превъзбудено състояние, възприема дори най-леките дразнители и докосвания до кожата като силен сърбеж. Необходима е консултация със специалист.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *