16 правила от китайската медицина за здраве

Става дума за набор от упражнения за съхранение на здравето, основани на методите на Чи гун. Те са били популярни още по времето на династията Мин.

Единственото условие при тяхното изпълнение е да бъдете съсредоточени, да запазите душевно спокойствие, да се движите бавно и да дишате естествено.

Вижте защо тези упражнения са полезни за здравето, самочувствието и душевното ви състояние:

1. Следва често да разчесвате косите си. Свийте всичките си пръсти и ги използвайте в качеството им на гребен, разчесвайки косите си в посока от челото към тила.

Повторете няколко пъти. При една процедура правете по 100 разчесвания леко и без да бързате. Най-добрият резултат от подобна процедура се получава в сутрешните часове.

Тъй като това стимулира и раздвижва биологичноактивните точки на главата, помага за отстраняване на болката, подобряване на зрението и понижаване на кръвното налягане.

2. Следва често да разтривате лицето си. Потъркайте ръце една в друга, за да ги загреете. Положете ги на лицето така, че средните ви пръсти да се окажат до крилата на носа.

Започнете масажа от точката ин сян (тя се намира до браздичката между носа и устния ъгъл, срещу средата на страничния ръб на крилото на носа) и разтривайте нагоре към челото, след това двете страни и бузите.

Извършете 30 такива разтривки, най-добре сутринта. Това освежава главата и понижава кръвното налягане. Освен това помага ефективно и при наличие на бръчки.

Една ябълка на ден преустановява загубата на памет

3. Следва често да упражнявате очите си. Изразява се в бавно въртене на очите от ляво на дясно 14 пъти, а след това от дясно на ляво пак 14 пъти. След изпълнението на това упражнение трябва плътно да присвиете очите си, след което рязко да ги отворите. Повярвайте, това подобрява зрението.

4. Следва често да потраквате по ушите си. По-скоро – зад ушите си. Ето как: поставете ръце на ушите си, след което съвсем плавно потракайте, почукайте 12 пъти с трите пръста по тила.

След това положете показалците на средата на тила и с плъзгащи движения потракайте 12 пъти по тила, но така, че ясно да чувате звука от тези движения.

Тази процедура се прави след събуждане сутрин, или когато почувствате умора. Помага при звън в ушите, главозамайване и болки в ушите. Отразява се добре на слуха и на паметта.

5. Следва често да потраквате зъбите си. Затворете уста, но леко, без да са стиснати зъбите, след което леко започнете да потраквате с горни и долни зъби. Направете 24 такива движения с кътниците, а след това 24 движения с предните зъби. Помага за подобряване състоянието на зъбите.

6. Следва често да облизвате с език небцето си. Повдигнете език към горното небце и с крайчеца го оближете, за да се срещнат заедно енергиите ин и ян. Когато облизвате, съсредоточете вниманието си под езика и ще усетите как се отделя слюнка.

7. Следва често да преглъщате слюнката си. Както стана ясно, когато облизвате горното небце с език, се отделя повече слюнка. В традиционната китайска медицина се придава важно значение на слюнката, дори я наричат „златния флуид”, съкровище на човешкото тяло.

Бавно преглътнете слюнката, за да ороси тя вътрешните органи, да овлажни крайниците и косите, да спомогне за храносмилането и усвояването, да подобри работата на червата и стомаха.

Когато устата ви се напълни със слюнка, издуйте бузи, преплакнете с нея устата си 36 пъти и бавно погълнете слюнката – най-добре с характерния бълбукащ звук. И, което е много важно, мислено я насочете към точката дан тиен – тя се намира под пъпа.

8. Следва често да издишвате застоялия въздух. Първо задръжте дишането си, издувайки гърдите и корема.

Когато почувствате, че и коремът, и гърдите са пълни с въздух, леко повдигнете глава и бавно отворете уста, издишвайки застоялия въздух от корема и гърдите. Повторете 5-7 пъти.

Това помага да прогоните насъбралия се застоял въздух, да освободите гръдния кош за равномерно и безпрепятствено дишане. Така дори може да излекувате астма.

9. Следва да масажирате корема си. Първо потъркайте ръце една в друга, за да ги сгреете и ги наложете на пъпа по следния начин: мъжете – лявата върху дясната; жените – дясната върху лявата. Движете ги около пъпа по посока на часовниковата стрелка като извършите 36 такива кръгови движения.

Но постепенно увеличавайте радиуса на описваната окръжност, а след това 36 пъти и в обратна на часовниковата стрелка посока.

Това спомага за перисталтиката на стомаха и червата; за равномерно дишане; отстранява застоялата храна; подобрява храносмилането; предпазва и излекува от стомашни и чревни заболявания.

10. Следва често да стягате задния проход. Първо поемете дълбоко въздух, а след това със сила стегнете задния проход и го повдигнете заедно със слабините. Задръжте така за известно време, а след това отпуснете и бавно изпускайте вдишания въздух.

Повторете това упражнение 5-7 пъти. То помага да се повиши Ци енергията, предотвратява и излекува хемороиди, както и спускане на правото черво. И не на последно място – пречи на образуването на фистули в задния проход.

11. Следва често да раздрусвате крайниците си. Плътно хванете, съединете двете си ръце една в друга, след което завъртете горната част на тялото си така, че да описвате кръгове от ляво на дясно 24 пъти. А после от дясно на ляво пак 24 пъти.

След това седнете на стола, повдигнете левия крак и бавно го изпънете напред с пръсти, насочени нагоре. Когато кракът заеме почти права поза, изтласкайте го така, сякаш удряте с него с петата напред и надолу с умерена сила.

Направете същото и с десния крак. Повторете упражнението 5 пъти. Това разтяга ставите и крайниците, премахва енергийните блокажи в меридианите. Предпазва, а също и отстранява болките в ставите, укрепва краката.

12. Следва често да разтривате ходилата на краката си. Преди сън измийте стъпалата си с топла вода, потъркайте ръцете една в друга, за да се сгреят и размачкайте точката юн цюан на ходилата на двата крака – намира се точно на вдлъбнатината на ходилото.

Изпълнете по 50-100 бавни въртеливи движения. Това помага за укрепване на бъбреците, сгрява стъпалата, нормализира взаимовръзката между сърцето и бъбреците, успокоява черния дроб и подобрява зрението.

13. Следва често да разтривате кожата си. С поглаждащи движения разтривайте кожата на цялото тяло.

Първо разтрийте дланите, за да се стоплят, а след това с поглаждащи движения разтривайте кожата в следния порядък: започнете от точката бай хуй на върха на главата; преминете към лицето; след това разтривайте пак така с гладки движения лявото и дясното рамо и ръцете; гърдите; корема; двете страни на ребрата; двете страни на кръста и след това левия и десния крак.

Този масаж спомага за плавен кръвоток и движение на жизнената енергия, освен това прави кожата гладка.

Онколог обясни какво ще се случи, ако гладувате три дни

14-15. Следва винаги да държите кръста на топло, а гърдите – покрити.

16. Винаги мълчете по време на дефекация и уриниране. Според възгледите на традиционната китайска медицина в човешкото тяло има два основни меридиана: меридиан Ду, преминаващ по средната линия на гърба и представляващ море от меридиани ян.

И меридиана Жен, преминаващ по средната линия на гърдите и корема, представляващ море от меридиани ин. Затова е много важно да пазите гърдите и гърба си, защото те са свързани с нормалната работа на меридианите Ду и Жен.

Когато се изхождате или уринирате, гледайте нагоре, като държите устата си плътно затворена. Това няма да позволи от вашия организъм да изчезнат жизненоважни субстанции.

Яна Бояджиева

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *