Може ли хипертоникът да пие бира?

Специалистите припомнят, че никога не трябва да забравяме, че хипертонията е хронично заболяване, изискващо ежедневен контрол.

Ако сте с диагноза „артериална хипертензия“, се придържайте към следните правила: балансирано хранене, отказ от вредните навици като алкохол и цигари, нормален и спокоен сън, задължителен прием на препаратите, предписани от вашия лекар.  

Бирата все пак е алкохолна напитка, въпреки и със слаб градус. Затова не се препоръчва за хипертоници. Може да правите изключение от време на време, като си позволявате по чаша бира, в никакъв случай повече от половин литър. Но при условие че това не е редовно, а крайно рядко и еднократно по време на хранене.

За да си позволите чаша бира на обед да речем, през този ден трябва да се чувствате сравнително добре, т.е., да не сте с повишено кръвно налягане.

Станислава Михайлова: Нарушенията на съня повишават риска от хипертония и диабет

Ако показателите ви са над 130/90, категорично не трябва да пиете от пенливата напитка. Защото ще влошите състоянието си.

Може да възникне хипертонична криза (рязко повишаване на кръвното налягане до опасни стойности от рода на 180 горна граница, че и повече). На фона на такова състояние могат да възникнат усложнения като болка в сърцето, остър коронарен синдром, може да настъпи увреждане на главния мозък, да се влоши зрението, да се увредят бъбреците и черният дроб.

Запомнете: метаболизмът на алкохола се осъществява чрез черния дроб, където се случва и усвояването на лекарствените препарати, в т.ч. и тези против високо кръвно.

В крайна сметка всеки сам трябва да претегли всички рискове, които специалистите посочват, и да не злоупотребява редовно с тази на пръв поглед „лека и безобидна“ напитка. Последствията действително могат да се окажат крайно негативни.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *