Учени установиха прага на търпимост към горещина при хората, над тези градуси…

Британски учени успяха да отговорят на въпроса при какви температури на хората им става прекалено горещо, съобщи електронното издание „Юрикалърт“.

Екипът на проф. Луис Холзи от университета на Роухемптън стигна до извод, че пределът на търпимост към горещина или т. нар. горна критична температура при хората е при определени градуси.

Специалистите продължават изследванията си в опит да установят защо се наблюдава увеличаване на изразходената метаболитна енергия при високи температури.

Според учените критичните стойности са вероятно между 40 и 50 градуса по Целзий.

Проф. Холзи и сътрудниците му установяват, че скоростта на метаболизма в състояние на покой – мярка за количеството енергия, което човешкото тяло изразходва, за да продължи да функционира, може да бъде по-висока, когато хората са изложени на горещи и влажни условия.

Някои хора трябва да забравят за студените душове

„Доста работа е свършена по отношение на температурния диапазон, при който различните животински видове предпочитат да пребивават, за да може скоростта на метаболизма им да е минимална и по този начин разходът на енергия да е нисък.

Странно е, че данните за хората са много по-малко, когато се разглеждат горните граници на нашата неутрална топлинна зона“, казва проф. Холзи.

Разбирането на температурите, при които метаболизмът на човека започва да се повишава, има важно значение.

„Проучването предоставя фундаментални знания за това как реагираме на неоптимална среда и как тя се различава при хора с различни характеристики“, добавя изследователят.

Професор Холзи и екипът му също така проучват как показатели над горна критична температура влияят на сърдечната функция и какво е въздействието върху сърцето на хора с различни възраст и физическа подготовка.

„Открихме някои значителни промени в реакциите на сърдечната функция към горещините между категориите хора, като най-новата находка се отнася за разликите според пола“, добавя професор Холзи.

„На средна база мъжете и жените показват някои ключови разлики в реакциите на сърдечно-съдовата си система към топлината“.

Специалистите продължават проучванията си за влиянието на високите температури върху човешкия организъм.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *