Маслините понижават холестерола, но повишават кръвното?

Маслините са удивителен продукт. В детството за повечето от нас са горчиви, не са вкусни, но с възрастта се превръщат в много желан продукт. Най-важното – те влизат в състава на популярната средиземноморска диета, която през последните години много специалисти определят като меню за дълголетие.

Но независимо от всичко става ясно, че и маслините си имат негативни свойства. Затова трябва да научим за кого са полезни и кой все пак трябва да се откаже от тях. 

Маслините не са зеленчук, това е плод с костилка вътре. Ето какво съдържа 100 г от този продукт: 

• калоричност – 116 ккал;

• мазнини – 10,9 г;

• наситени мазнини – 2,28 г;

• натрий – 735 г;

• въглехидрати – 6,04 г;

• захар – 0 г;

• съединителна тъкан – 1,6 г;

• белтъчини – 0,84 г.

Маслините са ценен източник на здравословни мазнини, например олеинова киселина. Благодарение на това този плод защитава от ранно стареене, помага за подобряване на когнитивните функции и мозъчната функция.

Искате да сте вечно млади? Яжте тези 10 храни!

Маслините са отлична профилактика на възрастовите болести и старческото слабоумие. Освен това са богати на съединителна тъкан, благодарение на което се понижава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и са подходящи за здравословно хранене. Този продукт е сред най-полезните за сърдечносъдовата система.

Минералите, които се съдържат в маслините, предпазват сърцето и съдовете от претоварване, повишават хемоглобина. В маслините има много антиоксиданти, в т.ч. витамин Е и фенолни съединения. Благодарение на това те защитават организма от увреждане със свободни радикали, позволяват запазване на кожата гладка и красива. И не на последно място, в маслините има желязо, необходимо за създаване и изработка на еритроцити, които доставят кислород по цялото тяло.  

Но кой не трябва да консумира маслини? Тъй като те попадат на трапезата ни вече в консервиран вид, в тях се съдържа много натрий. Затова се смята, че могат да провокират повишаване на кръвното налягане и да навредят на бъбреците. В 5-6 маслини среден размер има 230-250 г натрий. Желателно е от тях да се откажат и страдащите от цистит и гастрит с повишена киселинност. 

Освен това маслините могат да предизвикат алергия заради остатъците от сода каустик и железен глюконат. И не на последно място, маслините провокират  повишено отделяне на жлъчен сок, затова не трябва да се консумират в период на обостряне на жлъчно-каменна болест, при холецистит, панкреатит и при камъни в бъбреците. 

Яна Бояджиева

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *