Как (и защо) да използвате отпуска по майчинство за пътешествия по света?

Отпускът по майчинство може да звучи като безкрайна ваканция (предимно за тези, които нямат деца). Макар през повечето време да не е точно така, в тази мисъл има нещо вярно.

Родителството може да звучи като край на всички пътешествия за запалените по пътуването. Макар понякога да изисква някои промени, това не е съвсем вярно.

Както с много неща в живота, всичко зависи от това как ще погледнете на нещата и какво ще успеете да извлечете от голямата промяна в живота си. Това може да е най-дългият отпуск, който ще вземете в живота си, но възможно ли е да го ползвате за пътуване? Безопасно ли е да го правите с бебе и няма ли това да е най-изнервящото нещо, което сте правили в живота си?

Следват няколко отговора, вдъхновени от личен и споделен опит.

Пътуването с бебе е разнообразие

В началото голямата промяна от появата на новия член на семейството държи семейството в еуфория, но много скоро новото става банално и също омръзва. Да отидете на пътешествие с бебето, е глътка свеж въздух, временно спасение от усещането за хаос, което понякога носи домът през първите месеци, а също и начин да се насладите на време със семейството в нова обстановка. Освен това по време на почивка няма нужда да се пере, да се мият чинии и да се измисля вечеря – цялтоо ви време е посветено на това да си изкарвате добре като семейство.

Уникално: В това румънско село слънцето изгрява два пъти СНИМКИ

Пътуването с малко бебе е много лесно

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки родител ще ви каже, че пътуването с малко бебе е много по-лесно, отколкото пътуването с 2-годишно дете например. Още повече това важи, когато детето е все още само едно (но за съжаление, повечето родители осъзнават това чак когато вече имат две или повече деца). Бебето не може да търчи из ресторанта, да се загуби в лобито на хотела или да падне в басейна. Нужни са му храна, сън и гушкане, а какво ще правите през това време зависи изцяло от вас. Малките бебета са идеални и за дълги разходки в планината, когато можете удобно да ги носите в слинг или раница.

Пътуването с бебе е евтино

Бебешкият период е най-доброто време да си организирате пътешествия със самолет. До навършване на 2 години децата пътуват безплатно, като единствено им се начислява малка такса. След това ще ви се наложи да плащате много повече за семейни екскурзии, които включват полети, затова се възползвайте, докато можете.

Пътуването е полезно за бебето

Снимка: iStock by Getty Images

Има редица проучвания, които установяват, че в периода, в който изграждат нервни връзки в мозъка си, бебетата получават много ползи от смяната на обстановката. Плюсовете са както моментни (внезапни скокове в развитието), така и дългосрочни (по-добра способност за учене в ученическите години, по-добра адаптивност и др.).

Пътуването с бебе изисква повече планиране

Поне що се отнася до багажа и дължината на отсечките, планирането е важно, когато сте с бебе. Подреждането на куфара може да е като игра на тетрис първите пъти, но след няколко пътувания ще знаете точно какво да вземете и какво да оставите. Освен това бебетата обикновено не се чувстват добре, ако прекарват твърде много време, закопчани за столчето на колата, затова разделянето на маршрута на по-кратки етапи ще ви гарантира повече спокойствие.

За да пътувате спокойно в чужбина, бебето ви също има нужда от паспорт – подробност, която трябва да предвидите навреме.

Пътуването с бебе ви прави по-предпазливи

Снимка: iStock by Getty Images

Ако преди сте купували самолетни билети и сте заминавали два дни по-късно само с раница на гръб, то с появата на детето обикновено ставате по-предпазливи и започвате да включвате в подготовката си неща като здравна застраховка и проучване за най-близките болници. Истината е, че няма как да предвидите всичко, затова тръгнете с леко сърце, наслаждавайте се на момента и приемайте неочакваните промени спокойно и с усмивка. В крайна сметка, това вероятно ще е най-дългият отпуск, който ще си вземете в живота!

Източник: trip.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *