Кой и защо трябва трябва да яде динята с хляб
Един от най-предпочитаните плодове през лятото е динята. Тя е сладка, полезна, а водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.
Динята е плод, който обикновено се яде за десерт, но някой хора предпочитат да я съчетават със сирене или хляб.
Динята е полезна за сърцето
Оказва се обаче, че при тя задължително трябва да се консумира с хляб от хората с определено заболяване.
Според руския диетолог Михаил Гинзбург за хората с хипертония е по-полезно да ядат вкусния летен плод заедно с хляб. При това заболяване дините често не се препоръчват, но д-р Гинзбург твърди, че малка филийка заедно с парче хляб е напълно допустимо.
Диня с хляб при хипертония
„Има едно добро правило – яжте дините с хляб, както всяка друга храна. Това предпазва от неконтролирана консумация на течности и захар“, каза лекарят. Д-р Гинсбург подчертава, че хората с хипертония трябва да консумират този плод след хранене, да го ядат бавно и на строго малки порции.
Диетологът добавя още, че при наличие на сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и отоци дините са противопоказни – не е безопасно да ги консумирате в този случай.
„Дините са е продукт, който е съставен от 90-95% вода. Съответно хората, които трябва да контролират консумацията на вода, не трябва да го консумират “, споделя лекарят.
Но все пак този плод има и куп полезни свойства, които не са за пренебрегване. Той е добър източник на витамин С и витамини от група В, които са необходими за активиране на защитните сили на организма.
Витамин С е един от най-силните естествени антиоксиданти, подпомага имунната система, бори се с вируси и бактерии, забавя хроничните възпаления в организма и удължава младостта.
Витамините от група В са важни за функционирането на имунната система, нервната система и мозъка. Участват в процесите на клетъчния метаболизъм и образуването на енергия.
Коментираният плод съдържа витамин А (ретинол), който се счита за жизненоважен за правилното функциониране на тялото. Отговаря за здравето на очите, участва в синтеза на протеини и поддържа имунитета.
Особено важен е за жените по време на бременност, тъй като има водеща роля в растежа и развитието на детето. Тези, които се оплакват от бавен метаболизъм, трябва редовно да ядат дини през лятото.
Защо никога не трябва да държим доматите в хладилник
Благодарение на високото си съдържание на кобалт тези плодове могат буквално да рестартират метаболизма. Кобалтът е един от най-важните минерали, които участват в метаболизма: той има водеща роля в синтеза на ДНК и аминокиселини, в разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати.
Активно повлиява метаболитните процеси на организма, играе специална роля в хемопоезата – стимулира растежа и развитието на червените кръвни клетки.
Източник: Zdrave.to