Как да разпознаем ухапванията от различни насекоми СНИМКИ

Лятото не е свързано само с море, слънце, коктейли и сладолед, а и с размножаването на всякакви гадинки, които само чакат да им паднете – край басейна, по планинската поляна, в задния ви двор и дори в собственото ви легло – буболечките са навсякъде, пише dama.bg.

Лошото е, че обикновено не ги забелязваме навреме, а за присъствието им съдим по червените ухапвания по тялото ни. Дори и пъпките да изглеждат безобидни, винаги е по-добре да знаете какво насекомо ви е ухапало и какво трябва да направите в различните случаи.

Ето затова сме подготвили кратък наръчник за това как да разпознаете едни от най-популярните ухапвания от буболечки и какво трябва да направите, за да се излекувате по-бързо.

1. Паяк

Как изглежда ухапването: Повечето ухапвания от паяци не са опасни и обикновено приличат на две малки червени точици. Разбира се, има и отровни паяци, но вероятността да ги срещнете е много малка. Две червени точки една до друга може да са ухапване от черна вдовица. Червена подутина с бял ореол е дело на паяк отшелник. В България се среща само един отровен паяк – черният отровен паяк от рода на черните вдовици. Неговото ухапване се усеща като бодване, след 1-2 минути мястото се зачервява и се появява синкавочервено петно, обградено с блед ореол.

Какво да направите:

 • Ако ви е ухапал безобиден паяк, просто измийте мястото и сложете нещо студено отгоре.
 • В България черният отровен паяк населява по-южните части – по планините Странджа, Сакар и други по-високи местности. 10-15 минути след ухапването започва общо неразпопожение, отпадналост, виене на свят, скованост, изпотяване, като в по-тежките случаи може да се появи и треперене на крайниците, мускулни болки, тъпа болка в гръдната област, повишаване на температурата, треска и дори гърчове. Обикновено симптомите отшумяват сами. Ако ухапването е леко, лечението е симптоматично. Специалистите препоръчват, ако няма възможност за незабавна медицинска помощ, на мястото на ухапването да се направи стегната превръзка. Необходимо е веднага да се потърси помощ от медицинско лице.

2. Комар

Как изглежда ухапването: Ухапванията от комар са добре познати на всички – те са червени, подути пъпки с малко връхче. Появяват се няколко минути след неприятната среща с това насекомо. Обикновено пъпката е кръгла и малка в началото, но може да стане по-голяма и да приеме неправилна форма.

Какво да направите:

 • Не се чешете, защото така ще разпространите инфекцията и пъпката ще стане по-голяма.
 • Измийте ухапаното място със сапун и вода и сложете студен компрес.
 • Можете да се намажете и с алое вера, паста от сода и вода или мед, за да облекчите сърбежа.
 • Ако ви заболи глава, вие ви се свят, вдигнете температура и започне да ви втриса – потърсете лекар.
Колко издържат слънцезащитните продукти

3. Кърлеж

Как изглежда ухапването: Обикновено е доста лесно да разпознаете ухапването от кърлеж, защото в повечето случаи кърлежът още ще е на местопрестъплението. Ако е паднал, което рядко се случва от само себе си, на мястото се вижда малък червен кръг, който не е болезнен. Кърлежите обикновено се захващат за най-топлите места от тялото, като подмишниците или слабините.

Какво да направите:

 • Ако кърлежът е още на мястото си, най-добре е да отидете до най-близката клиника или медицински кабинет, където ще го извадят по безопасен начин. Освен това ще ви инжектират серум, който да предотврати разпространението на опасни инфекции.
 • Ако обаче няма как да отидете скоро на лекар, ще трябва да разчитате на себе си. Първо сипете спирт върху мястото, за да го дезинфекцирате. След това вземете пинцета и хванете кърлежа възможно най-ниско, до кожата. С постоянен натиск го извадете право нагоре, не го въртете, защото можете да го разкъсате и част от него да остане в тялото ви.
 • След като извадите кърлежа, огледайте хубаво ухапването и вижте дали не е останала част от тялото му във вас.
 • Дезинфекцирайте раната с риванол или йодна тинктура.
 • Все пак е най-добре да отидете на лекар при първа възможност.
 • В следващия един месец следете кожата си за появата на големи червени петна с ореол. Те могат да са признак за лаймска болест.

4. Мравка

Как изглежда ухапването: По-безобидните мравки причиняват уртикария (копривна треска), т.е. червен обрив. Някои мравки могат да причинят и появата на червени малки пъпки с бял връх.

Какво да направите:

 • Измийте мястото с вода и сапун или го дезинфекцирайте. Намажете го с алое вера против сърбежа и поставете лед.
 • В почти всички случаи ухапванията от мравки са неприятни, но не изискват специално лечение. Пъпките би трябвало сами да изчезнат до най-много седмица.

5. Бълха

Как изглежда ухапването: Ухапванията от бълхи обикновено са в групичка от 3-4, освен ако не заловите бълхата още при първото ухапване. Обикновено ще ги забележите по ходилата, глезените и прасците. Самите ухапвания са малки розово-червени плоски кръгове с по-тъмна точка в средата. Обикновено са болезнени и сърбят, но изчезват бързо.

Какво да направите:

 • Дезинфекцирайте мястото, за да предотвратите разпространението на инфекции. Не чешайте засегнатото място.
 • Намажете мястото с алое вера или друг успокояващ крем.
 • Голяма е вероятността бълхата да ви е ухапала в дома ви и да е още някъде там. Вземете бързи мерки, за да не се размножи.

6. Дървеница

Как изглежда ухапването: Лесно ще разпознаете ухапването от дървеница – пъпките са червени, подути и много близо една до друга, обикновено са в една линия и в средата имат тъмночервено петно. Най-често се срещат върху откритите места на тялото – врата, ръцете и раменете.

Какво да направите:

 • Измийте или дезинфекцирайте ухапванията. Не се чешете, за да не предизвикате подуване.
 • Добрата новина е, че дървениците не пренасят опасни болести, но лошата е, че веднага трябва да вземете мерки за тяхното унищожаване, ако са ви ухапали в дома ви.

7. Пчела

Как изглежда ужилването: Ужиленото място веднага се зачервява и подува, а жилото на пчелата стърчи от центъра му. По-късно се появява пареща болка и сърбеж.

Какво да направите:

 • Веднага премахнете жилото, защото колкото по-дълго стои във вас, толкова по-болезнено ще стане засегнатото място. Можете да премахнете жилото и просто с пръсти.
 • Измийте мястото и сложете студен компрес.
 • Ако усетите подуване на устните или езика, ако ви сърби на други места, освен на ужиленото, ако се задъхвате или по тялото ви се появи обрив – веднага се обадете на бърза помощ, защото за алергичните ужилването от пчела може да е смъртоносно.
Алое вера е магическо растение и регулира нивата на холестерола в кръвта

8. Оса

Как изглежда ужилването: Симптомите са подобни на тези при ужилването от пчела – мястото се зачервява и подува, изпитвате пареща болка и сърбеж. Единствената съществена разлика е, че осата не остава жилото си, така че може да ви ужили многократно.

Какво да направите:

 • Първо прогонете осата, за да предотвратите последващи ужилвания.
 • Измийте ужиленото място и сложете студен компрес.
 • Ябълковият оцет намалява болката и подуването.
 • Ако забележите задух, обрив, подуване на езика и устните или замайване, обадете се за линейка или веднага някой да ви закара в болница.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *