Внимавайте с прясно изцедените сокове, за да не навредите на панкреаса

Те се отразяват зле не само на задстомашната жлеза, но и на кожата, уверяват специалисти. Такива напитки стават опасни, ако ги употребявате в голямо количество на гладен стомах.

Злоупотребата с плодови фрешове, които действително съдържат много полезни вещества, може да провокира преждевременно стареене на кожата и проблеми със задстомашната жлеза. Прясно изцедените сокове съдържат прекалено високи концентрации на захари. 

В една средно голяма ябълка (200 г) се съдържат около 20 г захар, а в чаша прясно изцеден сок от същата ябълка – цели 60 г захар.

Сокът от домати и портокали помага за по-добро усвояване на желязото

А при постоянно насищане с повишени дози захар в организма се нарушава изработката на белтъчината колаген, вследствие на което кожата губи своята еластичност, загрубява, появяват се бръчки.

Това претоварва и задстомашната жлеза, в резултат на което могат да възникнат нарушения в нейното функциониране, повлияващи нивото на глюкоза в кръвта.

Откажете се от прясно изцедените сокове, ако вече имате висока кръвна захар. Фрешовете са забранени за тези със заболявания на стомашно-чревния тракт.

Освен всичко друго, допълват  специалисти, прясно изцедените сокове допринасят за изработката на пикочна киселина, а нейният излишък повишава риска от възникване на подагра.

В крайна сметка, препоръката е да употребяваме прясно изцедени сокове като празничен десерт – след основния прием на храна и не всеки ден, а само понякога. 

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *