Какви витамини са необходими за предотвратяване на деменция и упадък на мозъка

С годините, заедно с останалата част от тялото и другите органи, мозъкът остарява и съществува риск от множество заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

Именно този риск нараства рязко след 40-годишна възраст. За да може мозъкът да обнови клетките си, той трябва да бъде правилно подхранен.

Ако в тялото не се приемат необходимите минерали и витамини, има по-голям шанс да започнете да забравяте неща, да имате лоша концентрация и по-трудно да си спомняте, показват изследвания.

Кои храни съдържат витамини, които поддържат здравето на мозъка?

Според новия допълнителен доклад на Комисията Lancet, по отношение на превенцията на мозъчния упадък, експертите са добавили 3 допълнителни, нови рискови фактора, а именно: прекомерна консумация на алкохол, наранявания на главата и замърсен въздух.

Тези нови 3 фактора бяха добавени към съществуващите 9, идентифицирани през 2017 г.: по-ниско ниво на образование в по-младите години, загуба на слуха след 40-годишна възраст, хипертония, затлъстяване, тютюнопушене, депресия, социална изолация, липса на физическа активност и диабет в по-късните години.

Според статистиката жените имат този проблем по-често от мъжете.

Как да забавим възрастовите промени в паметта, зрението и слуха?

Специалистите в тази област съветват, че никога не е рано или късно да се започне с превантивни мерки, като посочват като най-важни мерки:

Поддържане на нормално кръвно налягане (максимум 130/80), след 40-годишна възраст;

По-чести прегледи на слуха и профилактика на загубата на слуха (например избягване на честото излагане на много шумни места), след 40-годишна възраст и редовно носене на подходящи слухови апарати, ако е необходимо.

Тази храна е отговорна за доброто здраве на мозъка

Сярата е необходима за нормалното функциониране на мозъчните клетки. Сярата се съдържа в зелето, морковите, краставиците, чесъна, смокините, лука и картофите.

Цинкът подобрява умствената дейност и състава на кръвта, а също така предотвратява някои нервни заболявания. Цинкът се намира в пшеничния зародиш и пшеничните трици.

Калцият е необходим за нормалните процеси на хемопоеза, а също така предотвратява навлизането на патогени в кръвта и следователно предпазва от инфекции.

Калцият се съдържа в големи количества в: ябълки, кайсии, цвекло, зеле, моркови, череши, краставици, грозде, зелени зеленчуци, бадеми, портокали, праскови, ананаси, ягоди и пълнозърнести храни.

Една ябълка на ден преустановява загубата на памет

Желязото осигурява необходимото ниво на хемоглобин в кръвта, без него са невъзможни жизнените процеси в мозъчните тъкани. Желязото се съдържа в: боб, зеле, череши, зелени зеленчуци, горчица, портокали, грах, ананас, домати, ориз и миди.

Магнезият е необходим за нормалното функциониране на нервната система и предотвратяване на нервни заболявания, безсъние, тревожност, главоболие и депресия.

Магнезият може да се набави от храни като бадеми, маруля, мента, цикория, маслини, фъстъци, картофи, тиква, сливи, орехи и пълнозърнести храни.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *