Троян отбеляза 30-годишното издание на Фестивала на сливата, гостите разпознаваха ракия

Тридесетото юбилейно издание на Българския фестивал на сливата привлича гости от цялата страна. Празникът започна с дефиле в центъра на града.

В него се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, както и Представителният общински младежки духов оркестър, читалищни състави, гостуващи изпълнители, местни производители, занаятчии, граждани и гости на града.

Снимка: БТА

„В първия ден на есента в един от най-емблематичните и красиви български градове, перлата на българския балкан отново отвори гостоприемно своите врати, за да се превърне в столица на цветовете, красотата, традициите, обичаите, но и за да ни покаже бъдещето и младостта“, каза Йотова на откриването на празника, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

Агнешкото и бирата вредят на простатата

По думите ѝ без традициите и обичаите не можем да имаме бъдеще. Тя се обърна към екипа на Община Троян, които не само съхраняват 30-годишната традиция на този фестивал, но всяка година има нещо ново и градът става тесен за всички, които искат да се докоснат до автентичното и талантите.

Снимка: БТА

„Тук си дават среща не само везбата, не само дърворезбата, не само пирографството, не само прословутата троянска керамика, но и всички изкуства, художници и скулптори, танцовото изкуство, певческото изкуство, хоровете“, добави вицепрезидентът.

Снимка: БТА

Тя поздрави кметът на Троян Донка Михайлова за получената първа награда за „Зелена община“ и пожела талантът, красотата и българщината винаги да бъдат емблема на този град.

Кметът на община Троян Донка Михайлова откри Българския фестивал на сливата, като го опреди като най-истинското, искреното и жизнерадостното събитие, което Троян чака цяла година.

Снимка: БТА

„Обичаме Фестивала на сливата, защото чрез него се връщаме към корените си и си припомняме колко важна за нас е планината, колко важно е мястото, на което сме родени, на което отглеждаме децата и внуците си, колко важна е традицията със занаятите, които са неизменна част от нашия празник и, разбира се, колко важна е тя – сливата и ракията“, посочи Михайлова.

Снимка: БТА

По думите ѝ чрез този празник традицията се превръща в поминък и в бъдеще. „Чрез традицията осигуряваме ежедневието, хляба и работата на децата си и търсим перспектива в развитието. Така вече 30 години, в които Фестивалът на сливата се превърна в един от най-добрите в Европа“, каза още кметът.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов също благодари на домакините за това, че съхраняват местните традиции – с веселие, празнично настроение, гостоприемство.

Снимка: БТА

На празника по традиция бе „запален“ казанът за изваряване на сливова ракия от тазгодишния главен майстор – Михал Капоун, изпълнителен директор на „Винпром – Троян“ АД. Официалните гости участваха и в игра, свързана с разпознаване на видовете ракии.

Снимка: БТА

Изпълнен бе и химнът на фестивала с участието на Народно читалище „Изгрев-1926 г.“ в село Бели Осъм и Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян.

Част от празника са и дегустации на традиционни местни ястия. Новата атракция е „Триизмерен стенопис – 30 години Български фестивал на сливата“ пред Народно читалище „Наука-1870 г“, пред който желаещите се снимат за спомен от този ден.

Снимка: БТА

Празничната програма предвижда също кулинарна изложба и конкурс за най-добра домашна сливова ракия, както и състезание по надяждане с люти чушки. За доброто настроение ще се погрижат ансамбъл „София-6“ и местни и гостуващи танцови и музикални състави. Гостите ще видят и арт инсталацията на Фондация „АЛОС“ и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян.

Възстановена селска баня чупи рекорди по посещаемост

Вечерта в Троян фестивалът ще завърши с концерт на Трио „Сопрано“ и Миро.

В Орешак начало на фестивалните дейности ще бъде дадено с концерт на народния певец Деян Митев. Предвидени са също демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, конкурс за най-добра домашно приготвена сливова ракия, концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“.

Снимка: БТА

На откритата сцена в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата ще се изявят местни и гостуващи танцови и музикални състави.

Програмата в Троян и Орешак продължава и на следващия ден. Във всички фестивални дни в планинския град ще има „Улица на занаятите“, „Ден на отворените бутилки във „Винпром -Троян“ АД“, както и забавления за децата – рисунки на асфалт, арт ателиета по керамика и плъстене на вълна.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *