Спането след обяд може да задълбочи безсънието ви

Коя следобедна дрямка е наистина полезна?

“Следобедна дрямка – какво си представяш щом чуеш тези думи? Дали е дълъг и дълбок сън, след който се будиш още по-изморен, или освежаващ кратък сън, с който презареждаш батериите и отново си готов да се върнеш към работа?

Ще ти помогна лесно да решиш дилемата За или Против следобедната дрямка, като преди това отговоря на два въпроса, които често срещам в своята практика на холистичен терапевт и консултант по съня”, пише в своята книга “Фабрика за сън” на издателство “Вдъхновения” Гергана Радович.

Каква да е дължината на следобедната дрямка?

Ако се нуждаеш от почивка и имаш време следобед, отдели 20-30 минути за кратък сън. Най-ползотворна е дрямката между 14:00 и 16:00 часа. Може да ти звучи странно, но краткият сън е доста ободряващ и напълно достатъчен, за да се справиш с останалата част от деня, ако нямаш нарушения в нощния сън.

Ако решиш да поспиш повече от 30-40 минути следобед, ще навлезеш във фазите на дълбокия сън. Тогава събуждането ще бъде трудно и неприятно, което ще обезсмисли лягането следобед и може да отложи времето за лягане вечер.

Как да спим, за да облекчим болките в гърба и кръста?

За кои хора не се препоръчва следобедна дрямка?

„Работата ми с различни клиенти през годините като консултант по съня е потвърдила теорията, че следобедната дрямка не е подходяща за хора, които страдат от хронично безсъние. Причината е, че тя допълнително нарушава качеството на нощния им сън.

Ако заспиваш трудно вечер, будиш се често и не можеш да заспиш след това, то следобедната дрямка може да влоши тези състояния. Консултирай се със специалист, който ще ти помогне да определиш най-подходящия ритъм на сън и бодърстване за теб и ще те подкрепи да го следваш.

Ако не си сигурен откъде да започнеш, в книгата ми „Фабрика за сън“ ще откриеш много полезна информация за съня и техники, с които да подобриш неговото качество. Бъди сигурен, че тази промяна ще повлияе положително на целия ти живот, работа и отношения с околните“, смята Гергана Радович.

Перфектната следобедна дрямка

Ако нямате проблеми със съня, позволете си 20-30-минутна следобедна дрямка в диапазона 14:00 – 16:00 часа. Тя ще подобри паметта ви, усвояването на информация, бдителността и енергията ви. Следобедната дрямка може да повдигне настроението, да ви предостави по-добър контрол над емоциите и да подобри вашата ефективност.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *