Къде се съдържа мононатриев глутамат и как ни влияе?

Мононатриевият глутамат е често срещана хранителна добавка. Хората се оплакват, че ги боли глава, лицето може да се зачерви и да се подуе, сърдечният ритъм се ускорява и се появява гадене и слабост.

Кои храни съдържат мононатриев глутамат и как влияе на организма ни?

Мононатриевият глутамат е сол на глутаминова киселина. Влага се в чипсове, юфка, китайска храна, соев сос, гъби и пилешки бульон. Именно глутаматът подобрява вкуса и миризмата на тези храни, както и желанието ни да ги ядем. Глутаматът присъства естествено в традиционните азиатски ястия и на него се приписва вкусът на богатата, ароматна храна, петия вкус, различен от сладкото, соленото, киселото и горчивото. 

Многобройните проучвания показват, че на някои хора наистина може да им стане лошо от него, но само при тези, които са чувствителни към глутамата. Като цяло е безопасен в достатъчно високи дози, тъй като самият ни организъм произвежда глутаминова киселина.

Глутаминовата киселина е един от най-разпространените невротрансмитери в мозъка. Невроните ни я освобождават, когато комуникират помежду си. Но големите количества глутаминова киселина не са полезни за мозъка.

Проучванията показват, че когато е в излишък, невроните започват да умират. Това не означава, че храните с глутамат могат потенциално да навредят на мозъка.

Какви витамини са необходими за предотвратяване на деменция и упадък на мозъка

В крайна сметка глутаминовата киселина, консумирана с храната, не отива към него. Можем да ядем много храни с глутамат, но той няма да навлезе в централната нервна система, защото не може да премине кръвно-мозъчната бариера. Мозъкът сам формира този невротрансмитер в правилното количество.

Как прекомерната консумация на мононатриев глутамат уврежда здравето ни?

Мононатриевият глутамат, по-конкретно прекомерната му консумация, може да навреди на здравето. Той се съдържа в така наречената „нездравословна храна“ – в чипсове, крутони, разтворими супи.

Такава храна не съдържа фибри, витамини или хранителни вещества, от които се нуждаем. Всичко, което получаваме от нея, са калории и интензивен вкус, който стимулира желанието да се яде такава храна.

Мононатриевият глутамат в храната е свободен глутамат, който не е свързан с протеини. Той прониква в кръвта по-бързо, така че концентрацията му се увеличава драстично. Поради тези пикове чувствителните хора могат да се разболеят. 

В същото време естественият хранителен глутамат, който се съдържа в доматите, гъбите или пилето, се свързва с протеините. Той навлиза в кръвообращението постепенно, без рязко нарастване. Друга опасност е съдържанието на натрий.

Излишъкът му повишава налягането, уврежда бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо хората със сърдечносъдови заболявания трябва да избягват не само солени храни, но и всичко, което съдържа много натрий, включително мононатриев глутамат.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *