9 правила, за да не ни застигне инсултът

Болест, стрес, неправилно хранене, пасивен начин на живот, вредни навици и дори прекаляване през уикенда може да провокират възникването на инсулт. Не е изключено инсулт да получи дори и човек, който води здравословен начин на живот. 

Основната причина за инсулта е нарушение на кръвотока в някоя област от мозъка заради запушване или спукване на мозъчна артерия. Изхождайки от това, съществуват два типа инсулт: исхемичен (тромбът блокира капиляр или артерия в мозъка) и хеморагичен (при повишено артериално налягане се спуква стената на някой от тези съдове, с формиране на хематом или хеморагично импрегниране на кръвните компоненти в отделите на мозъка чрез патологично изменение на съдовите стени). 

Правило №1. И в двата случая се блокира постъпването на кръв в мозъка, след което започва гибел на мозъчни клетки заради недостиг на кислород. Изхождайки от научните данни, повече от 80% от инсултите са исхемични, като най-често водят пациента до инвалидност, затова битуващото мнение, че инсултът е само кръвоизлив в мозъка, е погрешно. Пет пъти по-често жертви на исхемичния инсулт стават болни с фибрилация на предсърдията. При тази диагноза образуването на тромба може да е резултат от неритмични съкращения на предсърдията.

Правило №2. Ако не страдате от сърдечносъдови заболявания, това още не е повод да се успокоявате. Въпреки, че именно те са основна причина, водеща до инсулт, не оставяйте настрана и другите сериозни болести, като захарен диабет например. Освен това някои наследствени заболявания може и да не се проявят и да заблудят човек, че е здрав. Но дори и при липса на всички изброени заболявания, инсулт може да ви застигне, например като последствие на т.нар. транзиторна исхемична атака (преходни нарушения на мозъчното кръвообращение). Именно затова в качеството на профилактика медиците съветват всеки, който е прекрачил 40-те, редовно да си следи кръвното налягане, нивото на холестерола и теглото, дори и в случаите, когато не изпитва проблеми със здравето си.

Не яжте такава храна, провокира инсулт

Правило №3. Учените отдавна опровергаха мита, че мъжете са подложени на значително по-висок риск от инсулт, отколкото жените. Съгласно научни данни, жертви на инсулта еднакво често стават както мъжете, така и жените: мъжете умират 1,5 пъти по-често от жените, ако са на възраст от 40 до 50 години. А жените с фибрилация на предсърдията или хипертония са подложени по-често на риск от инфаркт, отколкото мъжете с такава диагноза.

Правило №4. Не е нужно да се отнасяте лекомислено към инсулта, считайки, че е напълно достатъчно да приемате необходимите таблетки и да си лежите у дома. Не игнорирайте симптомите на инсулта или транзиторните исхемични атаки:  неочаквана слабост, изтръпване на едната страна на тялото, главозамайване, затруднение в говора, остри болки, загуба на координация и т.н. Подобно пренебрежение може да ви излезе скъпо и да доведе до летален изход. Медиците предупреждават: при първи симптоми, викайте „Бърза помощ“, за да откарат пациента в клиника, където да му бъде оказана своевременна и ефективна помощ, позволяваща да се избегнат сериозните последствия. И, разбира се, да се възстанови.

Правило №5. Не си правете илюзии, че непременно ще избегнете инсулта, дори и да следите за състоянието на здравето си и периодично да приемате назначените от доктора препарати.  Хората от рисковите групи трябва постоянно да приемат хапчетата, назначени от доктора. При риск от инсулт се назначава пожизнено антикоагулантна терапия; при повишено ниво на холестерола – специална диета и статини по назначение на лекаря; при хипертония – хипотензивни препарати.

Правило №6. Доскоро за профилактика и лечение на инсулта лекарите използваха само един вид антикоагуланти – антагонисти  на витамин К. Приемът на такъв антикоагулант се съпровождаше с постоянно изследване на контролните показатели за съсирваемост на кръвта и спазване на редовна диета, изключваща употребата на яйца, зелени зеленчуци, зеле, зелен чай и други продукти, богати на витамин К. Защото тяхното използване в менюто на болния значително понижаваше лечебния ефект.

Използването му се затрудняваше и от това, че на докторите им беше трудно да подбират правилната доза препарат, а на пациентите – да спазват многото препоръки и ограничения. В днешно време медицината вече разполага с ново поколение антикоагуланти – по-ефективни и удобни за използване както от пациентите, така и от докторите. Техният прием не изисква спазване на специфична диета и щателен котрол на показателите за съсирваемост на кръвта.

Правило №7.  Ако сте успели да се възстановите след инсулта, не се отпускайте с идеята, че „куршумът няма да попадне два пъти на едно и също място“. През първата година след прекарания инсулт е особено висок рискът от повторен инцидент. А през следващите 5 години повече от 50% от хората може да прекарат втори инсулт. За понижаване на риска от възникване на повторен инсулт, задължително се назначава антикоагулантна терапия.

На кого пречи киселото зеле?

Правило №8. В случай на инсулт не се придържайте към грешното мнение, че не е възможно да се възстановят функциите на организма. Първо, всичко зависи от времето, за което пациентът ще бъде откаран в болницата след инсулта. Ако това се случи в рамките на 4,5 часа след инсулта, проведените процедури по тромболиза ще позволят да се възстанови кръвотокът в пострадалите съдове. В днешно време своевременната хоспитализация и провеждането на тромболиза позволяват възстановяване до 80% на болните.

Преди време този показател беше 30%. Не очаквайте особено подобрение впоследствие, ако пациентът попадне в болница чак след 6-я час от инсулта. Второ, съвременните средства за рехабилитация позволяват да се достигне и да се задържи нужният резултат. Опитни специалисти с помощта на медицински тренажори и ефективни индивидуални методики за рехабилитация помагат на пациентите да възстановят изгубените след инсулта двигателни функции.

Правило №9. Съгласно препоръките, публикувани в Европейския кардиологичен журнал и Журнала на Американската асоциация на кардиолозите, след прекаран инсулт преди всичко е необходимо да получите потвърждение от лекаря, че сте достатъчно здрав за секс. Препоръчва се сексуалните контакти да се случват в обичайната за вас обстановка, при комфортна температура на въздуха, с постоянния партньор – спазването на тези условия ще позволи да се намали натоварването на сърцето. Сексът с нов партньор може да се превърне в рисков фактор.

Дори високите достижения на медицината в областта на профилактиката и лечението не водят до понижаване ръста на инсултите: за последните 20 години смъртността от инсулт нарасна на 26%, а от инвалидизация – на 19%. А към 2030 г. според учените, тези показатели ще се увеличат двойно. Към днешна дата инсултът заема второ място в света по брой летални изходи и трето – по инвалидизации. А причина за всичко това са стресът, вредните навици, пасивният начин на живот и пренебрежение към собственото здраве. 

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *