Как да изберем сладки мандарини?
Мандарините са едни от най-популярните плодове през зимата и късната есен. Ярко оранжевата кора е индикатор за зрелостта на плода. Избягвайте мандарини с видими петна или бледа кожа. Колкото по-силен е цветът им, толкова по-сладък трябва да бъде плода, но не купувайте мандарини с химически или неприятни миризми.
Сладките мандарини обикновено са доста тежки и средни по размер. Сладките мандарини имат кора, която е еластична и не много дебела. Също така не трябва да има наранявания по повърхността.
Ако обичате сладки плодове, тогава изберете мандарини от Гърция или Мароко. Мандарините съдържат голямо количество витамин „С“. Те имат благоприятен ефект в периода на изтощителният пролетен дефицит на витамини, когато имунната система е отслабена и тялото се нуждае от попълване с витамини.
Яденето на този плод помага за поддържане на еластичността на съединителната тъкан и укрепва ставите и костите. Друга полза от мандарината е, че може ефективно да забави процеса на стареене и също така спомага за нормалното функциониране на сърдечния мускул.
Кората на този плод съдържа голямо количество бета-каротин. Добре известно е, че това вещество помага за предотвратяване и лечение на много сърдечно-съдови заболявания. Кората от мандарина можете да ядете прясна или под формата на захаросани плодове, като добавка към печива и десерти.
Етеричните масла, които влизат в състава на мандарина, имат положителен ефект върху функционирането на нервната система. При неврози, депресия и нарушения на съня се препоръчва да се пие чай от мандаринова кора.
Снимка: Pixabay
Източник: Safe News